Psykologinen kehoterapia, tunnetyöskentely

Vapaus tarkoittaa vaikkapa sitä, että uskaltaa olla haavoittuvainen ja antaa sen näkyä myös ulospäin. Vapaus on olla kosketuksessa kaikkeen. Matka vapauteen on tehtävä aktiivisesti uudenlaisia valintoja tehden.

Psykologinen kehoterapia auttaa vahvistamaan itsetuntemusta ja tunnistamaan ohjelmia, joiden mukaan useimmat meistä toimivat. Hoidossa tarkastellaan sen hetkistä tilannetta, ongelmaa ja sitä mikä kaikki siihen on ehkä johtanut - puhun ohjelmoitumisesta -, sen jälkeen etsimme keinoja vapautua vanhoista ohjelmista.

Hyvin- tai pahoinvointiin vaikuttavat monet elämän varrella saadut kokemukset ja kohdatut asiat. Varhaislapsuudessa minuutemme kehittyy ja silloin vallalla olevat tilanteet muokkaavat sitä. Joskus vanhojen kokemusten purkaminen on ainoa mahdollisuus päästä eteenpäin, joskus taas voidaan hyvin rakentaa uudenlaista toimintaa menemättä kovin pitkälle vanhoihin kokemuksiin.

Mikä tahansa stressi voi jatkuessaan aiheuttaa psyykkisten oireiden ja tunnetilojen lisäksi fyysisiä ongelmia ja jopa sairauksia. Fyysisellä kehollamme on muisti, aivan kuten mielellämme on muisti. Vaikka joskus voimme unohtaa psykologisen, tunne tai henkisen stressin tai trauman aiheuttajan, kehomme kantaa tarinaa itsessään erilaisina jännityksinä ja epämukavuuden tunteina lihaksissa, sisäelimissä, ruoansulatusvaivoina ja immuunipuolustuksen vajauksena jne. Kehotyöskentely avaa mielen ja tunnelukkoja erittäin tehokkaasti.

Mitä kehoterapiassa tehdään?

Kehoterapia voi sisältää monenlaista: esimerkiksi keskustelua, kehon tuntemisen opettelua, lihasten pehmittelyä, erilaisten kipupisteiden käsittelyä, liikkumista, roolipeliä, äänityöskentelyä, unien tulkintaa, piirtämistä tai maalaamista, energiahoitoa jne... Vaatteet ovat päällä koko hoidon ajan.

Usein tarvitaan useita erilaisia metodeita, että pääsemme asian ytimeen sekä ymmärrämme nykyisten tapojen ja vaikkapa lapsuuden kokemusten yhteyden. Pelkkä ymmärrys jo vie eteenpäin, mutta hoitosessioissa haemme myös aktiivisesti kykyä muuttaa vanhoja ajattelu- ja toimintatapoja toimivammaksi nykyhetkeen.

Asiaan kuuluvat myös ns. kotitehtävät ja seuranta seuraavilla tapaamiskerroilla.

Ihmisen ohjelmoituminen

Lapsuuden ja nuoruuden aikaiset tapahtumat - kuten hyväksikäyttö, väkivalta, hylkäämiskokemukset, häpeä, suru - mainitakseni vain muutaman - ovat voineet jättää jälkensä mieleemme, tunteisiimme ja kehoomme ja aiheuttaa siten monenlaisia ongelmia ja sairauksia. Näillä ongelmilla on taipumus ulottaa lonkeronsa elämämme jokaiselle osa-alueelle tavalla tai toisella ja siten vaikuttaa jokapäiväisen elämämme sujumiseen ja ihmissuhteisiimme.

Ohjelmia syntyy tietenkin myöhemminkin kuin vain lapsuudessa. Tarpeeksi usein toistuvat teemat tai äkkinäiset traumatisoivat tapahtumat tarttuvat meihin ja alamme toimia niitä välttääksemme tai tavoitellaksemme.

Kehomme tila ja asento ilmentää usein sitä, mitä koko olemuksemme muistaa ja kantaa mukanaan.

Millaisia vaikutuksia kehoterapiasta voidaan odottaa?

Kehoterapialla on ollut joillekin uskomattomia vaikutuksia: monet asiakkaat ovat kokeneet syvää helpotusta sekä fyysisellä että henkisellä tasolla. Useat ovat saaneet uusia oivalluksia omasta tilanteestaan ja henkisten kokemusten heräämistä ja vanhojen oivallusten ja kokemusten syvenemistä.
Moni asiakkaani on löytänyt itsestään uudenlaista sisältään kumpuavaa onnellisuutta ja tyytyväisempää olemisen tilaa jokapäiväiseen elämäänsä.

Montako kertaa hoidossa olisi käytävä?

Ei voi sanoa tarkkaa lukumäärää. Useimmat asiakkaat tapaan kolme kertaa sopivin väliajoin, mutta jo yhdestäkin kerrasta saattaa olla todella iso apu.
Kaikkein parhaat tulokset saadaan, jos olet jo käynyt aiemmin tai käyt parhaillaan puheterapiassa. Kehoterapiaan voit silti tulla hyvin ilman aiempaa tunnetyöskentelyä tai terapiassa käymistä.